Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/295.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Sposób na grzane wino | Grzane wino
>

postheadericon Przepis na grzane wino

Grzane wino jest trunkiem bardzo łatwym do przygotowania. Potrzebujemy do tego odpowiedniego naczynia, najlepszy jest garnek, w którym następnie podgrzewamy pod przykryciem czerwone wino z wybranymi przyprawami. Trzeba przy tym pamiętać, że napój może być jedynie podgrzany do wysokiej temperatury, ale nie zagotowany.

Sposób przyrządzenia w zasadzie jest taki sam, różnorodne mogą być składniki. Przepisów na grzane wino jest sporo. Powstały one w oparciu o indywidualne upodobania. Jego smak i aromat zależeć będą od rodzaju samego alkoholu oraz wykorzystanych dodatków. Tymi podstawowymi są cynamon, imbir, goździki, czasami kardamon oraz dla dodania słodyczy miód.

Jednak to nie wszystko, wiele osób poleca wyśmienite grzane wino z dodatkiem innych alkoholi jak brandy oraz pachnące rozmaitymi przyprawami o jakich nigdy nie pomyślelibyśmy, że będą tak dobrze pasować do grzańca. Mowa tutaj między innymi o ziarnach jałowca, świetnie pasujące do klimatu Bożego Narodzenia, czy też suszonych owocach śliwkach, jabłkach oraz rodzynkach. Warto skorzystać z nietypowych przepisów, aby przekonać się ile smaków może mieć grzane wino, być może niektóre z nich zagoszczą na dobre w naszych domach.

Jeśli natomiast nie chcemy sami przyrządzać grzańca w sposób tradycyjny, możemy kupić gotowy. Wino wraz ze specjalnie skomponowanym bukietem przypraw jest przygotowane do podgrzania i serwowania. Świetne na zimowe wieczory i spotkania w gronie znajomych. Ten pokrzepiający napój potrafi umilić każde spotkanie i rozgrzać jak żaden inny. Inną metodą na szybkie przyrządzenie grzańca jest zakupienie mieszaniny przypraw w torebce, którą wystarczy dodać do wina i podgrzać. Równie dobry jak w przypadku wykorzystania każdej z przypraw osobno.