Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/295.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Tradycyjne grzane wino | Grzane wino
>

postheadericon Tradycyjne wino grzane

Grzaniec wedle tradycyjnej receptury wykonuje się z czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego. Dodatkami będą przyprawy, które każdy z nas posiada w kuchni, a mianowicie cynamon i goździki, a jeżeli ich brak koniecznie należy udać się na zakupy.

Napój można osłodzić przy pomocy cukru lub miodu. Wszystkie składniki należy mocno podgrzać, ale nie zagotować. Przed podaniem trunek dobrze jest przecedzić. Jeżeli ktoś woli mocny aromat cynamonu, można go dodać dopiero po podgrzaniu wina, jest wtedy bardziej wyrazisty i potrafi doskonale wypełnić pomieszczenie swą wonią. W ten sposób otaczamy się korzennymi zapachami, bowiem picie grzanego wina to prawdziwy rytuał. Można je podawać w specjalnych kubeczkach, kieliszkach lub też szklankach według uznania. Zamiast sproszkowanych przypraw warto używać całych w kawałkach jak na przykład kory cynamonowej. To jest tylko jeden z wielu sposobów przygotowania grzanego wina; bardzo prosty, szybki i niewymagający użycia zbyt wielu dodatków.

Bardziej wybrednym smakoszom może przypaść do gustu grzaniec sporządzony w oparciu o następującą mieszankę: gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, goździki, pieprz, kardamon, kminek, anyż. Sprawia ona, że napój ma specyficzny smak głównie za sprawą dwóch ostatnich składników. Dla tych, którzy ich nie lubią, równie dobra będzie wersja bez tych przypraw. Warto też dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, śliwki suszone lub jabłka. Wiele osób używa świeżych owoców oraz soku z limonki czy cytryny. Słodycz uzyskuje się poprzez dodanie cukru a żeby było zdrowiej i bardziej aromatycznie- miodu.

Grzane wino to trunek, z którym można poeksperymentować i stworzyć swoją własną recepturę wykorzystującą wybrane przyprawy i dodatki smakowe. Poza wymienionymi stosuje się także: ziarna ziela angielskiego i jałowca oraz migdały do skandynawskiego grzańca glögg.