Glögg
Glögg jest niezwykle aromatycznym napojem pochodzącym ze Skandynawii a dokładnie ze Szwecji, gdzie jest przyrządzany w okresie bożonarodzeniowym. Przyjął się one także u nas, podbijając serca wielu smakoszy grzanego wina. Jest on przygotowywany na bazie czerwonego wina i przypraw korzennych a sekretem jego aromatu są migdały, których nie uświadczymy w galicyjskim grzańcu.
Ten niewielki element jest bardzo znaczący, a bez niego Glögg nie byłby tym samym napojem, w którym rozsmakowują się Szwedzi. Ma on jak każdy grzaniec właściwości silnie rozgrzewające i pokrzepiające. Aby go sobie przygotować w domowym zaciszu należy zaopatrzyć się butelkę dobrego czerwonego wina; może być półsłodkie, wtedy nie trzeba będzie zbyt dużo dosładzać napoju. Nieodzowne są skórka pomarańczowa, może być suszona, kandyzowana lub świeża, następnie imbir sproszkowany lub w korzeniu. Korzeń imbiru jest ogólnie dostępny w sklepach ziołowych oraz spożywczych. Jeśli korzystamy ze świeżego, powinien być dokładnie rozdrobniony – wystarczy niewielki kawałek.
Glögg wymaga również użycia cynamonu, kilku goździków, rodzynek i kardamonu. Na sam koniec dodajemy wspomniane migdały. Przygotowanie szwedzkiego grzańca wymaga zapoznania się z przepisem, ponieważ nieco różni się od metody przyrządzenia zwykłego grzanego wina. Pierwszy etap to zagotowanie odpowiedniej ilości wody. Następnie do wrzątku dodajemy wszystkie przyprawy poza migdałami i rodzynkami, które powinny być w nim gotowane na małym ogniu przez ok. 30 min.
Tak przygotowany wywar należy przecedzić przez sito oraz połączyć z winem i ewentualnie cukrem. Przed podaniem ponownie podgrzewamy, nie gotując już, dodajemy migdały, które można wrzucić także do kubeczków przed podaniem napoju. W Skandynawii serwuje się go w niewielkich kubeczkach, specjalnie do tego przeznaczonych.