Grzane wino z pomarańczą
Grzane wino to rarytas polecany do spożywania głównie w zimne wieczory. Świetnie działa na chandrę i umila spotkania w gronie przyjaciół. Potrafi rozgrzewać i bardzo dobrze działa na organizm, kiedy łapie go przeziębienie. Zalet grzańca można wymienić wiele, jedną z podstawowych jest jego niepowtarzalny smak i aromat jaki uzyskuje się poprzez użycie różnego rodzaju przypraw i innych dodatków.
Przepisy na grzane wino są bardzo różne, cechuje je rozmaitość użytych win jak też składników, wynikająca z indywidualnych upodobań. Jednym ze sposobów, bardzo pysznych i pachnących, jest serwowanie podgrzanego wina z pomarańczą. Można je sporządzić w dwojaki sposób; używając kandyzowanej skórki pomarańczowej jak też suszonej oraz świeżych owoców. Zależnie od tego, co mamy akurat pod ręką to stosujemy.
W każdym z przypadków grzaniec będzie roztaczał wokół słodki zapach pomarańczy, świetnie pasujący do grzanego czerwonego wina. Takie zestawienie kojarzy się nam głównie ze Świętami Bożego Narodzenia i słusznie, bo o tej porze roku takie napoje smakują najlepiej. Jednak wiele osób mogłoby tutaj zaprotestować, bo czerwone wino z pomarańczami serwuje się także w wersji na zimno idealnej latem. Przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób, używając do tego cząstek pomarańczy, słodkiego syropu (może być owocowy lub też cukrowy) dla osłody, soku z pomarańczy no i oczywiście dobrego wina czerwonego. Wszystkie składniki powinny być schłodzone do odpowiedniej temperatury a jeśli to okaże się za mało, można dodać kostki lodu, według zapotrzebowania.
Tak w postaci grzanej jak i w wersji na lato smak wina i pomarańczy świetnie łączą się ze sobą. Taki trunek poza walorami smakowymi jest wzbogacony w witaminę C. Grzaniec z pomarańczami przygotowuje się także w połączeniu z goździkami, cynamonem i miodem.