Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/295.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Grzaniec w chorobie | Grzane wino
>

postheadericon Grzane wino na przeziębienie

Przeziębienie to stan bardzo nieprzyjemny, czujemy ogólne rozbicie; ból głowy, gardła, męczy nas katar, gorączka i brak chęci do czegokolwiek. Najczęściej jego ofiarą padamy jesienią i zimą, kiedy temperatury spadają a my nie zawsze mamy dostateczną odporność, aby ochronić się przed wirusami. W takiej sytuacji należy koniecznie wspomóc organizm.

Jednym ze sposobów poza łykaniem tabletek jest kuracja naturalna przy użyciu dobrego czerwonego wina i odpowiedniej mieszanki przypraw. Wymienić tutaj trzeba te najbardziej znane jak cynamon, imbir, goździki, kardamon oraz dodatki specjalne jak miód i cytryna. Wszystko to ma mieć postać pysznego grzańca, nie zagotowanego a jedynie podgrzanego do wysokiej temperatury tak, aby rozgrzać całe ciało i pobudzić system immunologiczny.

Zastosowanie wymienionych przypraw nie jest tylko i wyłącznie kwestią aromatu, mają one bowiem działanie lecznicze. Cynamon to bardzo dobre źródło żelaza i błonnika, stwierdzono nawet, że może obniżać zły cholesterol, natomiast w przeziębieniach zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej, jest więc antyseptyczny. Z kolei imbir poza tym, że potrafi rozgrzewać, ma bardzo dużo innych właściwości leczniczych. W przeziębieniach sprawdza się bardzo dobrze działając przeciwzapalnie i odkażająco, nadaje się do płukania chorego gardła. W połączeniu z winem staje się nieocenionym sprzymierzeńcem w powrocie do zdrowia oraz w przeciwdziałaniu chorobie.

Jeśli dodatkowo do grzańca dodamy cytrynę pozyskamy witaminę C. Naturalny miód także wspomoże nas podczas przeziębienia. Trzeba jednak pamiętać, że dodany do gorących napojów traci swą specyfikę, toteż lepiej dodawać go do średnio ciepłego wina, tak ażeby skorzystać w pełni z zalet grzańca.