Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/295.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Grzaniec z miodem | Grzane wino
>

postheadericon Grzane wino z miodem

Grzaniec to jeden z najprzyjemniejszych sposobów na to, aby rozgrzać się w zimowy wieczór, kiedy za oknem chłód i mróz. Każdy może sobie go zaaplikować także na przeziębienie, mając pod ręką odpowiednie składniki. Potrzebujemy do tego dobrego wina czerwonego, wiele przepisów zaleca wykorzystanie win włoskich, portugalskich, węgierskich czy też hiszpańskich, odznaczających się owocowym smakiem.

Dobór przypraw uzależniony jest od upodobań jak też receptury, z jakiej skorzystamy. Jest ich sporo toteż dodatki do wina mogą być różnorodne, począwszy od korzennej mieszanki tradycyjnej, skończywszy na najbardziej wysublimowanych składnikach. Jednym z wielu, który dodawany jest do win grzanych, bardzo pysznym zresztą, jest miód. Świetnie komponuje się on ze smakiem grzańca i poza walorami dla podniebienia wykazuje także właściwości zdrowotne.

Trzeba przy tym pamiętać, że wina nie należy gotować a jedynie podgrzać a sam miód dodajemy, kiedy napój nieco ostygnie, ażeby nie niwelować jego dobroczynnego działania. Miód w tym przypadku bardzo dobrze nadaje się, aby dosłodzić wino grzane. Ażeby przyrządzić grzańca z miodem, potrzebna jest butelka dobrego wina, goździki, cynamon, skórka pomarańczowa idealna do grzańca czy też cytrynowa lub obie naraz.

Można także dodać kieliszek wódki lub rumu. Jeśli zależy nam tylko na smaku i rezygnujemy z prozdrowotnego oddziaływania miodu, można go podgrzać wraz z winem lub też w osobnym naczyniu a potem dodać do gotowego napoju. Smak samego grzańca zależny będzie od rodzaju użytego miodu. Mamy do wyboru różne jego rodzaje; spadziowy, lipowy, kwiatowy, gryczany, akacjowy czy rzepakowy. Każdy z nich ma inne właściwości. Dodając je do wina pamiętamy, że jest to bogate źródło glukozy.